Çağdaş Sözlük

irfan ~ عرفان

Almanca Sözlük - irfan ~ عرفان maddesi. Sayfa: 234 - Sira: 39

irfan - عرفان almanca anlamı, عرفان - irfan almanca osmanlıca ne demek. Osmanlıca-Almanca sözlükte عرفان - irfan kelimesi nasıl geçiyor. irfan osmanlıca nasıl yazılır. irfan nedir, irfan ne demek arapca yazılışı.

Was bedeutet irfan عرفان auf Türkisch? Was bedeutet irfan عرفان ? irfan عرفان Bedeutung des osmanischen deutschen Wörterbuchs.

ماذا يعني irfan عرفان باللغة التركية؟ ماذا يعني ؟ irfan عرفان معنى القاموس الألماني العثماني.

irfan عرفان در ترکی به چه معناست؟ irfan عرفان به چه معناست؟ irfan عرفان معنی فرهنگ لغت آلمانی عثمانی.

irfan ~ عرفان güncel sözlüklerde anlamı:

iRFAN ::: Bilmek, anlayış, tecrübe ve zekâdan ileri gelen zihnî kemal. * İkrar. * Mücazat. * Fık: Esrar-ı İlâhiyeye, iman ve Kur'an hakikatlarına vukufiyet. (İlim ile irfan ve ma'rifet arasında fark vardır: İlim, vech-i küllî ile, yani her vechesiyle bilmektir. İrfan ve marifet ise; vech-i cüz'î ile bilmektir. Bu cihetle Cenab-ı Hakk'a irfan ve marifet isnad olunmaz. Fıtrî istidat eseri olarak inceleyerek tefekkür edip bilmektir. Buna "İlm-i Ledün" ve İlm-i Rabbanî" de denir.) (Bak: Ârif)

irfan ::: (a. i.) : 1) bilme, anlama. 2) tas. îlâhî bir feyir olarak kâinatın sırlarını bilme kudreti. 3) kültür. 4) erkek ve kadın adı.

irfân ::: bilme, anlama, zihni olgunluk.

iRFaN ::: Çalışarak elde edilen ilimler ile anlaşılan, bilinen şeylerden başka bilgiler de vardır, bunlar irfân ile anlaşılır. Âlimlerin sâhib oldukları ilme mukâbil (karşılık) ârif denen Allahü teâlânın sevdiği kullarında da irfân denen bir hâssa (özellik) vardır. İrfân, tasavvufta fenâ mertebesiyle şereflenenlerde bulunur. (İmâm-ı Rabbânî)

Akıllı ve irfân sâhibi kimse, meyveli ağaç gibi mütevâzî olur. (Sa'dî Şîrâzî)

İrfan :::


  1. Bilme, anlama, sezme, kültür
    Örnek: Zira onun irfan seviyesi hakkında malumatım pek azdır. R. H. Karay

  2. Gerçeğe ulaştırıcı güçlü seziş, varış, varışlılık.

irfân ::: bilme , bilmek , kültür

irfân ::: ‬bilme

irfân ::: kültür

irfan ::: (a. i.) 1) bilme, anlama. 2) tas. îlâhî bir feyir olarak kâinatın sırlarını bilme kudreti. 3) kültür. 4) erkek ve kadın adı.

irfan ::: kültür

İRFAN :::

Bilmek, anlayış, tecrübe ve zekâdan ileri gelen zihnî kemal. * İkrar. * Mücazat. * Fık: Esrar-ı İlâhiyeye, iman ve Kur'an hakikatlarına vukufiyet. (İlim ile irfan ve ma'rifet arasında fark vardır: İlim, vech-i küllî ile, yani her vechesiyle bilmektir. İrfan ve marifet ise; vech-i cüz'î ile bilmektir. Bu cihetle Cenab-ı Hakk'a irfan ve marifet isnad olunmaz. Fıtrî istidat eseri olarak inceleyerek tefekkür edip bilmektir. Buna "İlm-i Ledün" ve İlm-i Rabbanî" de denir.) (Bak: Ârif)