Çağdaş Sözlük

peşrev ~ پشرو

Almanca Sözlük - peşrev ~ پشرو maddesi. Sayfa: 81 - Sira: 29

peşrev - پشرو almanca anlamı, پشرو - peşrev almanca osmanlıca ne demek. Osmanlıca-Almanca sözlükte پشرو - peşrev kelimesi nasıl geçiyor. peşrev osmanlıca nasıl yazılır. peşrev nedir, peşrev ne demek arapca yazılışı.

Was bedeutet peşrev پشرو auf Türkisch? Was bedeutet peşrev پشرو ? peşrev پشرو Bedeutung des osmanischen deutschen Wörterbuchs.

ماذا يعني peşrev پشرو باللغة التركية؟ ماذا يعني ؟ peşrev پشرو معنى القاموس الألماني العثماني.

peşrev پشرو در ترکی به چه معناست؟ peşrev پشرو به چه معناست؟ peşrev پشرو معنی فرهنگ لغت آلمانی عثمانی.

peşrev ~ پشرو güncel sözlüklerde anlamı:

PEşREV ::: f. (Aslı: Pişrev) Önde giden. * Türk müziğinde bir saz eseri. * Güreşten önce pehlivanların ellerini birbirine veya dizlerine çarparak ve biraz sıçrayarak yaptıkları oyun. * Bir çeşit ok.

peşrev ::: (f. b. i.) : 1) müz. Türk müziğinin en mâruf saz eseri forme'dur. Klâsik fasılda bu eserin yeri -eğer baş taksimi yapılmışsa ilk öncedir. Peşrev, umumiyetle 4 hâne, nadiren 3, 5 çok nadiren 2 hâne olur. Her hâne "mülâzime" denilen kısımla son bulur ve bu kısım aynı nağmelerden yapılmıştır ve değişmez. [aslı : "pîş-rev" dır] . 2) güreşten önce pehlivanların ellerini birbirine ve dizlerine çarparak ve biraz sıçrıyarak yaptıkları oyun. 3) tar. binyüzcüler, yanî yalnız binyüz gezlik menzil atışlarına katılan kemankeşlerin kullandığı bir çeşit ok.

Peşrev :::


  1. Klasik Türk müziğinde faslın giriş taksiminden sonra, şarkıdan önce çalınan parça
    Örnek: Kahvenin radyosu, tam o sırada sultaniyegâh peşrevine başlamıştı. H. Taner

  2. Güreşe tutuşmadan önce pehlivanların ellerini birbirine ve uyluklarına vurarak ve hafifçe sıçrayarak yaptıkları gösteri.

  3. Halk hikâyelerinde, türkülerin okunup çalınışı sırasında türkü aralarına katılan mâni türünden küçük türküler.

  4. Yağlı güreşlerin başlangıcında elleri bacaklara vurarak yapılan gösteri.

peşrev ::: (aslı: pişrev) önde giden , türk müziğinde bir saz eseri , güreşten önce pehlivanların ellerini birbirine veya dizlerine çarparak ve biraz sıçrayarak yaptıkları oyun , bir çeşit ok

peşrev ::: (f. b. i.) 1) müz. Türk müziğinin en mâruf saz eseri forme'dur. Klâsik fasılda bu eserin yeri -eğer baş taksimi yapılmışsa ilk öncedir. Peşrev, umumiyetle 4 hâne, nadiren 3, 5 çok nadiren 2 hâne olur. Her hâne

PEŞREV :::

f. (Aslı: Pişrev) Önde giden. * Türk müziğinde bir saz eseri. * Güreşten önce pehlivanların ellerini birbirine veya dizlerine çarparak ve biraz sıçrayarak yaptıkları oyun. * Bir çeşit ok