Çağdaş Sözlük

muahede ~ معاهده

Almanca Sözlük - muahede ~ معاهده maddesi. Sayfa: 325 - Sira: 35

muahede - معاهده almanca anlamı, معاهده - muahede almanca osmanlıca ne demek. Osmanlıca-Almanca sözlükte معاهده - muahede kelimesi nasıl geçiyor. muahede osmanlıca nasıl yazılır. muahede nedir, muahede ne demek arapca yazılışı.

Was bedeutet muahede معاهده auf Türkisch? Was bedeutet muahede معاهده ? muahede معاهده Bedeutung des osmanischen deutschen Wörterbuchs.

ماذا يعني muahede معاهده باللغة التركية؟ ماذا يعني ؟ muahede معاهده معنى القاموس الألماني العثماني.

muahede معاهده در ترکی به چه معناست؟ muahede معاهده به چه معناست؟ muahede معاهده معنی فرهنگ لغت آلمانی عثمانی.

muahede ~ معاهده güncel sözlüklerde anlamı:

MUAHEDE ::: Karşılıklı yeminleşme, anlaşma. Devletler arasında andlaşma.

muahede ::: (a. i. ahd'den c. : muâhedât) : 1) karşılıklı andiçme. 2) andlaşma.

muâhede-i bî-tarafî ::: bâzı devletlerin başka bir devleti tarafsız olarak tutmıya karar vermiş ve o devletin bîtaraflığının mer'î tutulacağını taah-hüdetmiş olduklarını bildiren andlaşma.

muâhede-i himâyet ::: bir devlet, diğer bir hükO, meti himaye ile düşmanlarının hepsine karşı muhafaza edeceğine dâir yapılan andlaşma.

muâhede-i ittifâkıyye ::: d. huk. : bir harp çıktığı zaman birbirlerini desteklemek üzere iki veya daha çok devletler arasında yapılan andlaşma.

muâhede-i müzaheret ::: bir devletin iki devlet arasında yapılan muharebeye doğrudan doğruya katılmaksızın savaşanlardan birine nakdî yardımda bulunacağına veya para karşılığında bir mikdar asker veya harb gemisi vererek yardım edeceğine dâir yapılan andlaşma.

muâhede-i sulhiyye ::: iki veya daha çok savaşan devletler arasında harb hâlinin kaldırılmasiyle dostâne münâsebetlerin iadesi hususunda yapılan andlaşma.

muâhede-i te'mîniyye ::: bir devletin istiklâline hariçte bir tasallut vukuunda başka bir devlet tarafından yardım göreceğine dâir iki taraf arasında yapılan andlaşma.

muâhede-i ticarî ::: yalnız ticâret işleriyle ilgili olmak üzere devletler arasında yapılan andlaşma.

muâhede ::: antlaşma.

MUaHEDE ::: İslâm halîfeliğinin bir an evvel kaldırılması İngilizlerin birinci düşünceleridir. Kırım muhârebelerine sebeb olmaları ve burada Türklere yardım etmeleri hilâfeti mahv etmek için bir hîle idi. Pâris muâhedesi bu hîleyi açıkça ortaya koymaktadır. (Abdürreşîd İbrâhim Efendi)

Muahede :::


  1. Antlaşma
    Örnek: Osmanlılar 1681 muahedesiyle Moskova hükümdarının Çarlık unvanını ve Kudüs Ortodoks kilisesi üzerindeki himaye hakkını tanımışlardı. F. R. Atay

muâhede ::: antlaşma , anlaşma

muâhede ::: ‬ahitleşme

muâhede ::: antlaşma

Muâhede ::: Antlaşma; karşılıklı ant içme

Muâhede ::: Antlaşma; karşılıklı ant içme

muahede ::: antlaşma

muahede :::

muâhede: antlaşma; karşılıklı ant içme

MUAHEDE :::

Karşılıklı yeminleşme, anlaşma. Devletler arasında andlaşma